Грудень – місяць безпечних іграшок та святкувань. Проголошений Американською академією офтальмології з метою підвищити обізнаність про певні правила безпеки під час вибору подарунків для дітей та запобігти необережній поведінці дорослих і дітей під час святкувань, щоб уникнути нещасних випадків, зокрема, травмування очей.

2023_12_01_01

Decembeard, або «Бородатий грудень». Заснований 2012 року у Великій Британії, відзначається і в інших країнах. Це щорічна акція, коли чоловіки відрощують бороди протягом грудня, щоб привернути увагу до проблем раку кишечника та зібрати кошти для боротьби з цією хворобою.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Відзначається з 1988 року для підвищення обізнаності про пандемію СНІДу, спричинену поширенням ВІЛ-інфекції. Тема 2023 року відзначає провідну роль громад у формуванні протидії ВІЛ-інфекції.

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю. Проголошений у 1992 році резолюцією 47/3 Генеральної Асамблеї ООН для сприяння розумінню проблем людей з інвалідністю та підтримки їхньої гідності, прав і благополуччя. Кампанія 2023 року спрямована на конкретні дії задля досягнення Цілей сталого розвитку, що, зокрема, враховують потреби людей з інвалідністю.

5 грудня – День працівників статистики в Україні. Відзначається згідно з Указом Президента України від 2 грудня 2002 року № 1120/2002. Всебічна й об’єктивна статистична інформаційна база є першочерговою передумовою ефективного управління соціально-економічними процесами, зокрема, і системи охорони здоров’я.

12 грудня – Міжнародний день загального охоплення послугами охорони здоров’я. Встановлений 2017 року резолюцією 72/138 Генеральної Асамблеї ООН, щоб прискорити прогрес у справі досягнення загального охоплення послугами охорони здоров’я – принципу, згідно з яким кожна людина, де б вона не перебувала, повинна мати доступ до якісних медико-санітарних послуг. Тема 2023 року – «Здоров’я для всіх: час діяти».

27 грудня – Міжнародний день готовності до епідемій. Відзначається згідно з резолюцією 75/27 Генеральної Асамблеї ООН з 2020 року у день народження Луї Пастера, французького біолога, який зробив прорив у розвитку імунізації. Мета дня – підкреслити важливість запобігання епідеміям, готовності до них і партнерства в боротьбі з ними.

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради