Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

 

2023_11_14_01

 

Близько 415 млн людей у всьому світі мають цукровий діабет, і приблизно у 193 млн людей він недіагностований. Серед людей з цукровим діабетом близько 90 % припадає саме на цукровий діабет 2 типу. В Європі через цукровий діабет 2 типу понад мільйон людей помирає передчасно.

У 2023 році в Україні діагноз «цукровий діабет» поставлено 531 200 людям, минулого року – 489 934.

На початку захворювання практично відсутні будь-які ознаки та симптоми. Тому часто діагноз цукровий діабет 2 типу встановлюється, коли людина хворіє впродовж декількох років.

За даними ВООЗ, ожиріння є провідною причиною розвитку цукрового діабету 2 типу. Згідно з даними всеукраїнського дослідження STEPS 2019 року, майже 60% українців мали надмірну вагу, а близько 25% – ожиріння. Саме ожиріння посідає 4 місце серед факторів ризику передчасної смерті серед українців (понад 105 тис. осіб щороку).

На кожні 5 кілограмів підвищеної ваги ризик розвитку ЦД 2 типу збільшується майже на 40%, а зниження ваги всього на 5% дозволяє знизити рівень цукру в крові, зменшити кількість ліків та полегшити контроль діабету.

Кожен українець, який уклав декларацію з лікарем первинної медичної допомоги, має право отримати безоплатно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів, у тому числі тест на визначення рівня цукру в крові.

У програмі «Доступні ліки» – 45 унікальних торгових назв препаратів інсуліну. Враховуючи їх різні форми – 72 препарати.

Понад 1,5 млрд грн виплатила НСЗУ аптекам з початку 2023 року за відпущені інсуліни за програмою реімбурсації. У 2023 році виписано понад 1,1 млн рецептів на інсуліни, погашено – 1 057 848. Цукор вимірювали 322 835 пацієнтам.

Від початку жовтня пацієнти з цукровим діабетом І типу почали отримувати тест-смужки за програмою реімбурсації. На сьогодні виписано вже більш як 3300 рецептів на тест-смужки. Їх можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою. Це залежить від того, який бренд вибере пацієнт відповідно до свого глюкометра. На сьогодні перелік реімбурсації включає 23 найменування брендів тест-смужок.

Нагадуємо, що для пацієнтів із діагнозом «цукровий діабет» доступна низка безоплатних послуг у межах Програми медичних гарантій, а саме:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • перевірка рівня глюкози в крові;
  • перевірка загального рівня холестерину;
  • рецепти за програмою «Доступні ліки» для лікування цукрового діабету II типу та препарати інсуліну для лікування діабету I типу, тест-смужки для глюкометра.

Визначити індивідуальний ризик цукрового діабету II типу можна за допомогою онлайн-тесту Центру громадського здоров’я за посиланням https://diabetes.phc.org.ua/

Кожен українець, який уклав декларацію із сімейним лікарем, має право пройти безоплатну діагностику на цукровий діабет. Намагайтеся дотримуватися здорового способу життя, щоб запобігти хворобам, та проходьте профілактичні обстеження у свого сімейного лікаря принаймні раз на рік, щоб вчасно виявити та успішно тримати під контролем такі хвороби, як цукровий діабет.

Пресслужба МОЗ