Того дня в обласній консультативно-діагностичній поліклініці обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського було справжнє свято – тут урочисто відкрили відділення променевої діагностики. Тому привітати медпрацівників закладу прибули керівники влади області.

2011_11_10_3

 

Невід’ємною складовою сучасної медицини називають променеву діагностику, яка включає традиційну рентгенологію, рентгенівську комп’ютерну томографію, магнітно-резонансну томографію та інтервенційну радіологію. Так, за словами спеціалістів, загалом у нашій області кількість рентгенологічних досліджень, включаючи профілактичні флюорографічні огляди, в 2010 році становила більше мільйона досліджень. І з кожним роком цей показник зростає.

- Протягом року в нашому закладі проходять обстеження близько 250 тисяч пацієнтів - значній частині з них необхідно проводити саме рентгенологічні дослідження. Тож за рік ми їх здійснюємо до 15 тисяч, - констатував завідуючий відділенням променевої діагностики обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Анатолій Іванович Омельчук. – Для проведення рентгенологічних досліджень на сучасному рівні, який вимагає забезпечення високої якості отримуваного зображення при мінімально можливому рівні опромінення пацієнта, необхідна сучасна рентгенодіагностична апаратура та застосування новітніх технологій. Саме тому так важливо, що наше нове відділення має, крім флюорографа, ще й два нові рентген-діагностичних апарати – кожен із них дозволяє здійснити якісні обстеження до 50 осіб протягом дня.

До того ж на одному апараті можна зробити кілька знімків одного пацієнта – обладнання дозволяє проводити рентгенографію різних органів та систем людського оранізму.

А для покращення якості рентгенологічних знімків та зниження променевого навантаження на пацієнтів при проведенні рентгеногогічних досліджень, встановлена апаратура автоматичного оброблення рентгенограм.

- Нове обладнання дає можливість покращити обстеження пацієнтів, котрі звертаються за медичною допомогою, та зробити такі обстеження більш якісно та безпечно як для пацієнтів, так і для медичного персоналу, - сказав, вітаючи гостей свята, головний лікар обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Михайло Іванович Борщівський. – Тут створені всі умови для високопродуктивної роботи медичних працівників відділення та комфортного перебування пацієнтів, котрі направлені сюди для проведення досліджень. Тож відкриття у нашому закладі відділення променевої діагностики – це велика й вагома подія для всіх нас. Адже пацієнти матимуть змогу повністю й надзвичайно якісно обстежитися за допомогою найсучаснішого обладнання.

Користуючись гарною нагодою, керівник закладу запросив шанованих гостей на відкриття нової дахової котельні, яке відбудеться незабаром.

- Від імені всього колективу лікарні та її пацієнтів я щиро дякую владі області за виділення близько трьох мільйонів гривень для ремонту та облаштування цієї котельні, - сказав він. - І хочу запевнити, що медпрацівники закладу й надалі, як і досі, завжди будуть на передових рубежах зі впровадження нових технологій (щорічно ми впроваджуємо їх до 130) у лікуванні та діагностиці. Адже це служить покращенню якості життя наших громадян.

Гості свята - голова облдержадміністрації Сергій Миколайович Рижук та голова обласної ради Йосип Антонович Запаловський  відзначили, що надзвичайно приємно брати участь у такому заході, коли відкривається нове відділення й в експлуатацію вводиться сучасне обладнання.

- Обласна лікарня має бути обладнана найсучаснішою апаратурою. Й тому ми відгукуємося на всі потреби закладу, - сказав Й.А.Запаловський. – Глава держави націлює нас у своїй роботі на надання пріоритету соціальній сфері, зокрема – медицині. Тому незабаром нас чекає багато подібних гарних подій - увійде в експлуатацію нове відділення центральної дитячої міської лікарні Житомира, на черзі – придбання рентгенобладнання в усі районні медичні заклади. Причому все це – за кошти обласного бюджету. Тож особливо приємно відзначити, що під час сесій депутатів обласної ради питання щодо виділення коштів для потреб медицини депутатським корпусом завжди одностайно підтримується.

- Ми обіцяли працівникам медицини, що проблемам галузі приділятимемо першочергову увагу – свого слова дотримуємось! – наголосив С.М.Рижук. – Ми працюємо активніше не тільки з питань будівництва медичних закладів, реконструкції, капітальних ремонтів, а й забезпечуємо наші лікувальні установи діагностичною апаратурою, яка дозволить вам своєчасно, якісно й точно визначити, в чому потрібно допомогти людському організму. Тож хочу запевнити, що й надалі вільні залишки від перевиконання бюджету будемо спрямовувати насамперед для потреб медицини.

За словами глави області, під час нещодавнього розширеного засідання Кабінету Міністрів, яке вів Президент України В.Ф.Янукович, найвищим пріоритетом держави визначено охорону здоров’я населення, реформування медицини – починаючи від матеріально-технічної бази й до розуміння того, що медичні працівники – професіонали, котрі заслуговують на особливу оцінку своєї роботи.

- Тож головне завдання Президента України на наступний рік – звернути максимальну увагу на соціальні питання, зокрема – потреби медичної галузі, - відзначив С.М.Рижук. - Найперше питання – реформування медицини, дати їй усе необхідне для здійснення процесу. Мені надзвичайно приємно повідомити вам, що під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України Президент високо оцінив готовність Житомирської області до проведення реформування галузі – зокрема, створення сучасних міжрайонних перинатальних центрів. Так, за цим показником він назвав Житомирщину в одному ряду з такими потужними регіонами, як Кіровоградська, Донецька, Харківська та Дніпропетровська області. Таке відзначення нашої найвищої готовності в цій державній програмі спонукає до ще більш активної роботи задля здоров’я нашого населення, покращення якості його життя.

Вікторія Паламарчук.