28 жовтня лікарі-онкологи області зібралися у конференц-залі Житомирського інституту медсестринства, щоб удосконалити свої знання в практичній хірургії та лікуванні онкопатологій. В жовтні відзначається День боротьби з раком молочної залози, тож основні теми доповідей були присвячені прогнозам та лікуванню саме цієї патології.

2011_10_3_1

 

Відкривав конференцію начальник управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас.

- Гості, що сьогодні до нас завітали, – це спеціалісти, які з позиції науково-практичних досягнень допоможуть удосконалити, відкорегувати і, можливо, спрямувати у потрібне русло роботу онкологічної служби, аби покращити показники надання медичної допомоги населенню, - зазначив Олександр Михайлович. – Від управління охорони ОДА, медичної спільноти Житомирщини дякую нашим гостям за те, що вони знайшли час  і виявили  бажання приїхати до нас попрацювати на науково-практичній конференції, розібратись у проблемних питаннях, підказати нам варіанти покращення нашої діяльності. Сподіваюсь, що сьогоднішня конференція матиме позитивний результат, адже онкологія, яку ще називають чумою століття, займає сьогодні  основне місце серед причин смертності. За статистикою, в області 22 тисячі онкохворих серед дорослого населення і 182 дітей. Особливо помітна тенденція до зростання після аварії на Чорнобильській АЕС. Сьогодні  існує проблема медичного забезпечення, але ми використовуємо всі можливі способи, щоб забезпечити хоча б цю категорію хворих якісними препаратами.

На конференції було заслухано доповіді кандидата медичних наук, завідуючого відділенням  анестезіології та інтенсивної терапії Національного інституту раку І.І. Лісного  «Роль регіональної анестезії в онкохірургії», кандидата медичних наук Чернівецького медичного університету І.В. Тащука, лікаря-мамолога Житомирського обласного онкодиспансеру  М.В. Міненка «Методики реконструктивної та відновлювальної хірургії молочної залози». І наостанок завідувачем мамологічного  відділення Житомирського обласного онкодиспансеру  С.І. Куклічем  проведено «Аналіз надання допомоги хворим на рак молочної залози в Житомирській області».

У своїй доповіді «Перспективи комплексного лікування раку молочної залози» доктор медичних наук, головний онкохірург МОЗ України Іван Іванович Смоланка змалював  приблизну картину того, що чекає населення України відносно патології раку молочної залози. На продемонстрованій науковцем схематичній карті поширення захворювання по державі Житомирщина займає проміжне положення.

- У 90-му році рак молочної залози займав 8 % у структурі онкологічної захворюваності населення, - зазначив  І.І. Смоланка. – За двадцять років відмічається приріст показників захворюваності саме на рак молочної залози, на відміну від таких онкологічних лідерів, як рак шлунка та легенів. Хоча й вони також продовжують займати одне з провідних місць. За оцінками показників захворюваності на 2020 рік прогнозується, що рак молочної залози матиме приріст, але на перший план вийде колоректальна патологія, захворювання передміхурової залози та нирок. Приріст показників смертності через рак молочної залози на 2020 рік незначний, такий як і через рак шлунка та легень. Пріоритети протиракової боротьби в Україні в перспективі до 2020 року визначатимуться за показниками захворюваності та смертності колоректального раку, раку молочної залози, передміхурової залози, легенів та шлунка.

Лікування раку молочної  залози складається з хірургічного етапу, променевої терапії, гормонотерапії, хіміотерапії, таргетної терапії. За твердженням І.І. Смоланки, хірургічна операція дає можливість жінкам повністю одужати від цієї страшної недуги. Однак операція з повним видаленням молочної залози і обох грудних м’язів, на щастя, сьогодні виконується дуже рідко. Хірургами в  більшій мірі застосовується мастектомія зі збереженням обох грудних м’язів та підшкірна мастектомія із первинною мамопластикою, а також органозберігаючі операції з подальшою променевою та хіміотерапією. Використання таких операцій дає змогу зберегти  жінкам груди. Однак не у всіх профільних медичних закладах виконуються такі операції. Протягом двох років перевірявся стан онкологічної допомоги населенню України і, за словами спеціаліста, на жаль, навіть у провідних клініках кількість органозберігаючих операцій фіксується у межах 20 %.

На конференції лікарям була представлена еволюція хірургічних втручань при комплексному лікуванні хворих на рак грудної залози за даними Національного інституту раку, розбиралися різні випадки окремих пацієнток, вивчалися технічні питання проведення операції з  досягненням косметичного ефекту  тощо.

 

Оксана Конопляста