Вони працюють, керучись високими принципами гуманності. Своїм завданням вони визначили збереження та покращення здоров’я людини, турботу про інвалідів та ветеранів війни й праці, немічних та знедолених, виховання молодого покоління на засадах людяності та милосердя. Така почесна місія тих, хто входить до складу Червоного Хреста України. Цими днями в Житомирі проходить ХХII обласна звітно-виборна конференція Товариства.

2010_10_14_4

 - Підбиваючи підсумки роботи за звітний період, хочу наголосити, що основні зусилля організацій Товариства були сконцентровані на  реалізації цільових програм Червоного Хреста з надання різних видів допомоги, направлених на боротьбу з бідністю,  матеріальної  підтримки інвалідів, ветеранів війни та праці, хворих похилого віку, - розповів голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України, заслужений лікар України Олександр Володимирович Богдан. – Тож необхідно відзначити, що в своїй діяльності ми завжди маємо підтримку та сприяння облдержадміністрації. Свідченням цього є розпорядження  голови облдержадміністрації С.М.Рижука „Про сприяння діяльності Товариству Червоного Хреста”, яке знаходиться на постійному контролі. Щорічно готуються листи управлінь охорони здоров’я та освіти і науки обласної державної адміністрації про сприяння діяльності організацій Червоного Хреста. Таке розуміння органів державної влади та місцевого самоврядування дало змогу, зокрема, виділити приміщення для облаштування центрів медико-соціальної допомоги Червоного Хреста в Баранівському, Ружинському, Попільнянському, Андрушівському, Чуднівському, Новоград-Волинському районах та в Житомирі й Коростені.

2010_10_14_5

- Олександре Володимировичу, в попередній розмові Ви повідомили, що за Статутом Товариства цього року закінчився термін уповноважень голів первинних, міських і районних організацій Червоного Хреста.  З якими результатами прийшли організації до звітів та виборів?

- Перш за все зауважу, що загалом в області нараховується 1605 первинних організацій, які об’єднують 22 районні, 1 міськрайонну та 3 міські організації Червоного Хреста. В роботі всіх міських і районних звітно-виборних конференцій, які відбувалися протягом січня-червня цього року, взяли участь голови та заступники голів райдержадміністрацій, районних рад, головні лікарі міських та районних лікувальних закладів, голови ветеранських організацій, представники благодійних фондів та інших організацій. Тож висловлюю їм щиру подяку за допомогу та сприяння в підготовці та проведенні конференцій Червоного Хреста.

Протягом же звітного періоду відбулася зміна голів Володарсько-Волинської, Коростишівської, Малинської, Народицької, Червоноармійської районних організацій Товариства. Стабільно з найкращими результатами та прикладом для наслідування працювали Баранівська (голова Л.Д.Бутевич), Лугинська (В.М.Коваленко), Радомишльська (О.В.Сафонова), Ружинська (С.Ю.Сидорук), Черняхівська (З.В.Гречана) районні організації, Новоград-Волинська міськрайонна (В.Н.Константинова) та Житомирська міська (Р.М.Черемісіна) організації. Хотілося б, щоб досвід їх роботи наслідували й інші організації Червоного Хреста.

Що ж до детальної розповіді про нашу роботу, варто повідомити про те, що протягом звітного періоду з оціночними місіями Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяці по реалізації Міжнародної Чорнобильської Програми у нас побувало вісімнадцять зарубіжних делегацій, в тому числі з гуманітарною допомогою – з Італії. Завдяки Програмі Австрійського Червоного Хреста була реалізована програма „Діти вулиць” у Коростені. За Чорнобильською програмою 20574 дітей Малинського, Коростенського, Новоград-Волинського, Ємільчинського районів, Коростеня та санаторію „Лісовий берег” одержали вітаміни на загальну суму 181892 гривні. Крім того, протягом 2005-2010 років ми отримали гуманітарної допомоги з-за кордону (одяг, взуття, продукти харчування, миючі засоби, вітаміни) на загальну суму більше мільйона гривень. Для залучення додаткових коштів та натуральної допомоги вже традиційно кожної весни проводиться Всеукраїнський місячник Червоного Хреста, в ході якого за цей період головами міських і районних організацій зібрано від підприємців, спонсорів, організацій та приватних осіб 45352 кілограми продуктів харчування, 479138 штук одягу та 3156 пар взуття, медикаменти, засоби гігієни, інші товари. Загальна вартість зібраної та виданої натуральної допомоги складає понад 616 тисяч гривень. Тож ми змогли надати матеріальну допомогу 105379 малозабезпеченим жителям області на загальну суму 584403 гривні. До того ж протягом лише, зокрема, п’яти останніх років до обласної організації Товариства за матеріальною допомогою звернулося 886 жителів області, котрим надана грошова допомога на суму 92830 гривень.

- Неодмінною складовою роботи Червоного Хреста є діяльність його патронажної служби милосердя. Кого з цієї славної когорти Ви хотіли б відзначити, як найкращих?

- Насамперед зауважу, що в її складі нині працює 173 медичних патронажних та молодших медичних патронажних сестер, котрі піклуються та здійснюють догляд за немічними й самотніми хворими людьми літнього віку, ветеранами війни та праці, інвалідами. Щороку вони надають медичну та соціально-побутову допомогу більше шести тисячам чоловік. Особливого напруження ця робота вимагає у сестричок, котрі працюють в сільській місцевості, а це - 65,2 відсотки від загальної кількості. В спеку й у негоду вони завжди там, де їх із нетерпінням чекають. Тож варто назвати тих, чиїми руками твориться милосердя. В першу чергу це - медсестри обласного центру, серед них наші ветерани В.І.Духновська, Н.І.Ликова, Т.О. Заблоцька, Н.М.Ярмолюк, заслужений працівник охорони здоров’я України П.Ф.Примак з Овруча, Н.С.Повторейко та Л.Г.Проніна з Новоград-Волинської міськрайорганізації, голова Коростишівської райорганізації О.А.Юрченко, Л.О.Лисюк з села Кашперівка Баранівської районної організації, голова Попільнянської районної організації О.І.Бойко. Добрим словом хочеться відзначити й повсякденну турботу про долю свої підопічних сестрами милосердя Лугинської, Черняхівської, Ружинської, Радомишльської, Чуднівської райорганізацій, Коростенської та Бердичівської міських організацій Товариства. А по-іншому й бути не може. Адже в складі патронажної служби Червоного Хреста працює добре згуртований та висококваліфікований колектив - 67,9 відсотків медичних патронажних сестер мають кваліфікаційні категорії, 15 з них вищу та 24 першу. Тож ми щиро вдячні управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації, обласній організації профспілки працівників охорони здоров’я, поліклінічній службі за тісну співпрацю, розуміння й підтримку діяльності патронажної служби. Також дякуємо окремим центрам зайнятості, які тісно співпрацюють з організаціями Червоного Хреста, направляючи незайняте населення на оплачувані громадські роботи в якості доглядальниць за немічними та лежачими хворими, інвалідами.

- Розкажіть, будь ласка, детальніше про роботу з самотніми хворими людьми похилого віку, зокрема – про діяльність центрів та кімнат медико-соціальної допомоги для них.

- Їх в області наразі діє сімнадцять. Вони виконують головне завдання - наближення надання медичної та соціально-побутової допомоги самотнім хворим людям літнього віку та інвалідам до місця їх проживання. Тут наші підопічні можуть повсякденно безоплатно отримати медичну та соціально-побутову допомогу, психологічну підтримку. Серед послуг, які надаються - най-різноманітніші медичні процедури (від ін’єкцій до крапельниць), фізпроцедури, масаж, консультація лікаря, отримання гуманітарної допомоги в банку одягу, отримання в тимчасове користування речей догляду за хворими вдома, інвалідні візки та інші пристрої. Щоденно сюди звертається від 17 до 40 громадян, котрі потребують допомоги. Успішно такі центри та кімнати медико-соціальної допомоги Червоного Хреста працюють та користуються великою популярністю у Житомирі та Коростені, Баранівському, Новоград-Волинському, Ружинському, Попільнянському, Малинському, Лугинському, Радомишльському районах. Наші підопічні називають їх острівцями допомоги.

- Й, звісно, майбутнє Товариства Червоного Хреста України – за молоддю. Як здійснюється робота з підростаючим поколінням?

- Головне завдання, яке визначене для організацій Товариства, - відродження милосердя, бо це не лише ознака, а й вимога часу. Тож робота з молоддю та волонтерами сьогодні - запорука стабільності та успішного розвитку Червоного Хреста. У нас уже накопичено багатий досвід червонохресної роботи зі школярами та студентами. Великою мірою цьому сприяє Молодіжна програма Товариства Червоного Хреста України на 2005-2010 роки, яка спрямовує зусилля організацій на розвиток молодіжного волонтерського руху, виховання у молоді потреби здорового способу життя, формування захисних функцій в умовах епідемій соціально небезпечних захворювань, набуття навичок першої допомоги та відродження ідеалів гуманізму й традицій милосердя. Вже багато років поспіль Товариство Червоного Хреста України дає молоді можливість реалізувати свої гуманітарні покликання, залучаючи їх до численних молодіжних проектів та заходів: допомога самотнім літнім людям та інвалідам, навчання однолітків безпечної поведінки, просвітницька робота, поширення знань про гуманітарне право та принципи гуманності й милосердя, які сповідує організація Червоного Хреста. Молодіжні волонтери надають відчутну допомогу патронажній службі Червоного Хреста, намагаючись полегшити страждання інвалідів, зробити самотнє життя знедолених людей повноцінним. Спілкування, поздоровлення зі святами, обробіток землі, заготівля палива, доставка продуктів - ось далеко не повний перелік тих добрих справ наших волонтерів, які вони здійснюють для самотніх літніх людей.

Завдяки спільним зусиллям обласної організації Червоного Хреста, управлінь охорони здоров’я та освіти й науки облдержадміністрації  відбуваються заходи з відродження медико-санітарної підготовки молодого покоління. Міськими та районними організаціями Товариства проходять робота зі створення в навчальних закладах загонів милосердя, клубів „Юний медик” та медико-санітарних гуртків. Протягом року проходять інформаційно-просвітницькі заходи з профілактики туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, токсикоманії, наркоманії, алкоголізму та культурно-масові заходи, спрямовані на формування активної позиції серед молоді щодо здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров’я. Згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації щороку спільно з обласним протитуберкульозним диспансером здійснюються заходи з відзначення Всесвітного дня боротьби з туберкульозом та місячники боротьби з туберкульозом. Значне місце в реалізації акції посідає співпраця з представниками засобів масової інформації, залучення їх до реалізації програми боротьби з туберкульозом на волонтерських засадах. Такий підхід до справи допомагає не лише об’єктивно проаналізувати результати проведення акції, а й переконати громадськість і передусім молоде покоління, що з туберкульозом потрібно й можна ефективно боротися. Нині Червоний Хрест проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу проти дискримінації ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Суспільство має знати, що неупереджене ставлення до хворих та ВІЛ-інфікованих не принесе шкоди як хворим, так і здоровим, кожен повинен усвідомити, що ці люди не загрожують нам - з ними ми маємо спілкуватися, підтримувати й допомагати. Вони мають повноцінне право на місце в нашому суспільстві.

Виконуючи обласну програму розвитку донорства крові та її компонентів, організації Червоного Хреста щорічно проводять заходи з пропаганди безоплатного донорства, які направлені в першу чергу на молодіжне середовище. Кожного року Всесвітньому дню донора крові  присвячується молодіжний місячник розвитку донорства. З метою залучення молоді до лав донорів крові обласна організація Товариства звернулася до керівників вищих та середніх навчальних закладів Житомира про проведення зустрічей, практичних конференцій за участю спеціалістів обласного центру крові, лікарів та працівників Червоного Хреста для висвітлення проблем безоплатного донорства та заохочення молоді до цієї благородної справи. За активної участі молодіжних волонтерів міськими та районними організаціями щорічно проводяться зустрічі із вшанування почесних донорів та ветеранів донорського руху.

До милосердної роботи у лавах волонтерів Червоного Хреста молодь спонукає й вивчення курсу „Досліджуючи гуманітарне право”. Зміст цієї 30-годинної програми та інтерактивні форми навчання допомагають молоді краще усвідомити принципи гуманності, застосовувати їх у повсякденному житті. З допризовною та призовною молоддю області ми щорічно проводимо навчання за основами міжнародного гуманітарного права та історії червонохресного руху, всебічно заохочуємо до створення молодіжних клубів Червоного Хреста для спілкування за інтересами, виявлення ініціативи і безпосередньої участі в організації та проведенні різноманітних інформаційно-просвітницьких кампаній і доброчинних акцій. Червоний Хрест, як громадська організація, подає руку допомоги лікувальним закладам у вихованні в молоді розумного ставлення до свого здоров’я, в питаннях профілактики та ранньої діагностики соціально-небезпечних хвороб. Як бачите, спектр роботи з підростаючим поколінням у нас, дійсно, досить широкий.

А на завершення від Президії правління обласної організації Товариства надсилаю свої вітання та слова вдячності головам міських, районних та первинних організацій, патронажним сестрам Червоного Хреста за вагомий внесок у розвиток червонохресного руху, а головним лікарям обласних медичних закладів, райміськлікарень, волонтерам Червоного Хреста, благодійній організації „Лікарняна каса Житомирської області”, редакціям газет „Пульс” та „Пульс-НОРМА”, „Житомирщина”, облтелерадіокомпанії, обкому профспілки працівників охорони здоров’я, спонсорам і меценатам - за допомогу й сприяння в нашій роботі. Будьмо ж і надалі чуйними до проблем кожної людини, незважаючи на її соціальний стан, вік та релігійні вподобання. Бажаємо всім вам та вашим рідним і близьким щастя, здоров’я, миру й любові!

Вікторія Паламарчук.