Поліомієліт – жахлива недуга, зброя якої – поліовірус, що атакує нашу нервову систему. Його наслідки можуть бути катастрофічними – невиліковний параліч та втрата життя. Однак, ми маємо сучасний щит, який допоможе боротися з цією загрозою. Поліомієліт входить до переліку 10 вакцинокерованих захворювань, щеплення проти яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Щеплення є безоплатними!

2023_08_08_01

 

«Повний курс вакцинації дозволяє сформувати імунітет на все життя. На сьогодні охоплення профілактичними щепленнями дітей, зокрема проти трьох небезпечних захворювань – кір, правець та поліо – не досягають рекомендованих показників від річного плану. Вакцина на рівні областей є в достатній кількості. Тому звертаю увагу батьків і сімейних лікарів: поінформуйте тих, хто пропустив рекомендовані щеплення, запросіть на вакцинацію, адже важливо забезпечити її для всіх дітей, які пропустили чи потребують щеплення», – зазначив заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

 

Для захисту від вірусу поліомієліту організація ЮНІСЕФ надала Україні, у вигляді гуманітарної допомоги, 240 000 доз оральної поліомієлітної вакцини на підтримку Національної програми імунізації. З них 6000 доз було передано на Житомирський регіон.

 

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні – Мурат Шахін наголосив на необхідності забезпечити безперебійний доступ до критично важливих вакцин для всіх українських дітей та дорослих. Забезпечення високого рівня охоплення плановою імунізацією стає критичним завданням.

 

Кожна дитина до досягнення 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Так можна сформувати імунітет до захворювання. Щеплення проводяться у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 і 14 років і забезпечують захист на все життя.

 

Зберігання та доставка отриманої вакцини в регіони відбувається за підтримки проєкту USAID Ukraine – USAID Україна «Безпечні та доступні ліки для українців».

Житомирська ОВА