3 серпня 2023 року з ініціативи Департаменту соціального захисту населення Житомирської обласної військової адміністрації в КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради у рамках проведення Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування відбулося засідання круглого столу.

2023_08_03_01

У вступному слові начальник відділу з питань сімейної політики Департаменту соціального захисту населення ОВА Тетяна Шмаюн зазначила, що грудне вигодовування – це визнана біологічна норма харчування немовлят та дітей раннього віку. Саме зберігаючи грудне вигодовування, мати забезпечує власній дитині оптимальні показники фізичного і нервово-психічного розвитку, сприяє її захисту від багатьох хвороб. Кожна пара «мама-дитина» потребують підтримки в налагодженні грудного вигодовування, особливо в нинішніх реаліях життя. Адже повномасштабна війна вплинула на показники народжуваності – від початку повномасштабного вторгнення народжуваність в Україні скоротилася на 28%. Тетяна Михайлівна наголосила також на важливості ролі медичних працівників пологових відділень у налагодженні та підтримці грудного вигодовування.

2023_08_03_02

2023_08_03_03

Про переваги грудного вигодовування розповіла завідувачка відділення неонатального догляду та ІІ етапу виходжування новонароджених КНП «Обласний перинатальний центр» ЖОР Майя Смоляр. Грудне молоко є найкориснішою, найбезпечнішою та найзручнішою їжею для дітей, що забезпечує їхнє здорове зростання і розвиток, у тому числі й інтелектуальний. Годування грудьми також корисне і для здоров’я мами, адже допомагає запобігати багатьом захворюванням. Крім того, грудне вигодовування економічно вигідне для родин.

2023_08_03_04

2023_08_03_05

Лікарка докладно охарактеризувала компоненти, які містяться в грудному молоці, та їхній вплив на здоров’я малюків, а також пояснила, чому немовлят не можна годувати коров’ячим або козячим молоком. На завершення виступу Майя Миронівна дала рекомендації: починати грудне вигодовування протягом першої години після народження; дитину потрібно годувати виключно грудним молоком до 6 місяців; продовжувати грудне вигодовування принаймні до 2-2,5 років.

2023_08_03_06

2023_08_03_07

Учасники круглого столу висловили побажання, щоб в Україні народжувались і росли щасливі діти під мирним небом. А грудне вигодовування стане для них запорукою міцного здоров’я та гармонійного розвитку.

2023_08_03_08

2023_08_03_09

Після завершення заходу начальник відділу з питань сімейної політики Департаменту соцзахисту населення ОВА Тетяна Шмаюн подякувала адміністрації КНП «Обласний перинатальний центр» ЖОР за участь в організації круглого столу та разом з медпрацівниками вручила подарунки мамам новонароджених малюків.

Пресцентр ДОЗ