Україна першою в Європейському регіоні привела національні стандарти охорони здоров’я у разі туберкульозу у відповідність до рекомендацій ВООЗ 2022 року. 19 січня 2023 року наказом МОЗ України № 102 були затверджені стандарти медичної допомоги «Туберкульоз». Стандарти розроблені за активною участю фахівців Центру громадського здоров’я.

2023_01_24_01

Дані стандарти спрямовані на удосконалення нормативної бази на засадах доказової медицини та рекомендацій ВООЗ. Вони дозволять підвищити якість лікування, знизити рівень захворюваності, інвалідизації та смертності, а також зменшити витрати та ризики для пацієнтів.

«Продовжуємо працювати заради здоров’я українців. Нові стандарти медичної допомоги при туберкульозі дозволять ефективніше протидіяти хворобі. Їхня головна мета — одужання для пацієнтів, зупинення розповсюдження туберкульозу та недопущення того, щоб хвороба отримала медикаментозну стійкість», — сказав Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я та головний державний санітарний лікар.

Оновлена редакція стандартів медичної допомоги «Туберкульоз» включає такі напрями:

  • Охорона громадського здоров’я та профілактика туберкульозу.
  • Систематичний скринінг на туберкульоз серед груп підвищеного ризику.
  • Діагностика та лікування туберкульозу, в тому числі із лікарською стійкістю.
  • Ведення ВІЛ-інфекції та інших супутніх захворювань у людей, хворих на туберкульоз.
  • Ведення туберкульозу дітей та підлітків.

Що зʼявилось нового в стандартах медичної допомоги «Туберкульоз»:

  • Оновлені стандарти ведення туберкульозу дітей та підлітків, що включають питання вакцинації БЦЖ серед ВІЛ-інфікованих дітей, сучасні підходи до діагностики ТБ у дітей та підлітків, запроваджено інтегрований алгоритм ухвалення рішення про лікування дітей віком до 10 років з імовірним туберкульозом легень, описані сучасні підходи до формування педіатричних схем лікування ТБ.
  • Оновлені стандарти лікування чутливого ТБ за віковими категоріями та тяжкістю захворювання. Запроваджені скорочені 4-місячні схеми лікування чутливого туберкульозу замість традиційних 6-місячних режимів.
  • Оновлені стандарти лікування лікарсько-стійкого туберкульозу (ЛС-ТБ) — стандарт передбачає регулювання питань щодо вибору сучасних режимів терапії із пріоритетом повністю пероральних схем лікування. Україна першою в Європейському регіоні впроваджує інноваційні режими лікування BPaLM/BPaL у рамках рутинного використання.

Завдяки режиму BPaL загальна тривалість лікування пацієнтів з ЛС-ТБ скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців, пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції. За результатами клінічних досліджень, цей режим збільшує шанси на одужання до 90 %.

Загальна мета нових стандартів у лікуванні туберкульозу полягає не тільки в одужанні без рецидивів для всіх пацієнтів, а й у припиненні передачі інфекції та запобіганні набуттю або розширенню додаткової медикаментозної стійкості.

Пресслужба МОЗ