Нещодавно в МОЗ України відбулось засідання Організаційного комітету Національної Медичної Премії. Заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов окреслив основні завдання членам Оргкомітету:

– Ідея Національної Медичної Премії підтримується на всіх державних рівнях, саме тому вона має не просто існувати, а функціонувати, розвиватися й бути прийнятою та належно оціненою медичною спільнотою нашої держави.

2013_12_02_01

Голова Оргкомітету Національної Медичної Премії Василь Лазоришинець продовжив обговорення питань, що стосувалися практичної роботи з відзначення кращих лікарів. За результатами голосування членів Оргкомітету, почесними головами Оргкомітету Національної Медичної Премії були затверджені Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова та Президент НАМН України Андрій Сердюк.

За словами академіка НАМН Ісаака Трахтенберга, сприяти розвитку конкурсу потрібно шляхом залучення до його реалізації якомога більшої кількості установ та організацій. Зважаючи на це, до професійних спілок, медичних асоціацій, регіональних управлінь (департаментів) охорони здоров’я мають надійти колективні звернення від Оргкомітету з проханням підтримати та усіляко сприяти розвиткові Національної Медичної Премії.

Одним із ключових рішень Оргкомітету Національної Медичної Премії стало затвердження реєстру «ТОП-100 в медицині» за результатами діяльності у 2012 та 2013 роках. До Реєстру кращих представників медичної спільноти увійшло понад 500 осіб.

У Державній резиденції – Малий Маріїнський палац відбулась церемонія визнання кандидатів у лауреати Національної Медичної Премії. З моменту затвердження Оргкомітетом переліку кандидатів і до часу проведення церемонії відомості про них не оприлюднювалися, а імена не розголошувалися. Прес-брифінг у межах церемонії став першим майданчиком, де офіційно прозвучала інформація про кандидатів у лауреати найвищої громадської відзнаки у сфері медицини.

Як повідомив Василь Лазоришинець, Голова Оргкомітету Національної Медичної Премії, цьогоріч на статус лауреата Національної Медичної Премії претендуватимуть 110 кандидатів з 17 областей України. Серед них: 50 практикуючих лікарів, 31 адміністратор закладів системи охорони здоров'я, 9 викладачів медичних навчальних закладів, 12 представників середнього медичного персоналу, 3 кандидати у номінації «Особливий внесок в охорону здоров'я» та 5 кандидатів у спеціальних номінаціях.

«Заключним етапом відбору кращих медичних працівників стане червнева церемонія нагородження лауреатів Національної Медичної Премії, що відбудеться напередодні Дня медичного працівника», – зазначив заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр Толстанов, який й відкрив урочисту церемонію визнання кандидатів у лауреати.

Захід традиційно зібрав навколо себе чимало лідерів медичної спільноти. П’ять років активної діяльності перетворили Національну Медичну Премію на серйозну професійну платформу, що об'єднала навколо себе медичних працівників з різних областей України, державних та громадських діячів, медичні товариства та асоціації.

Гості церемонії під звуки фанфар та спалахи фотокамер оплесками вітали кандидатів у лауреати Національної Медичної Премії. Золотисті дипломи кандидатів у лауреати Національної Медичної Премії, квіти, вітання, посмішки, а також дружня атмосфера і приємні люди поруч – усе це створило особливий, по-справжньому святковий настрій.

У вітальному слові до організаторів та учасників церемонії від Міністра охорони здоров'я України, яке зачитав Олександр Толстанов, Раїса Богатирьова закликала усіх підтримувати Національну Медичну Премію.

«У ваших руках – майбутнє української медицини. Від вас залежать сторінки української медицини і те, чиї імена будуть до них вписані. Подавайте кандидатури тих медичних працівників, кого вважаєте гідним звання лауреата найвищої громадської відзнаки у сфері медицини. І пам’ятайте: сьогоднішній захід – лише половина пройденого шляху. З сотні номінованих на отримання Національної Медичної Премії кандидатів відзнаку отримують лиш одиниці. Заключним акордом у справі визначення кращих лікарів стане робота високоповажного трьохрівневого журі на чолі з ректором Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Юрієм Вороненком. Тож побажаємо організаторам, членам Оргкомітету, журі та самим кандидатам удачі. І нехай лауреатом Національної Медичної Премії стане справді гідний цього представник медичної спільноти України!», - зазначила Раїса Богатирьова.

Серед номінантів на урочистостях були 5 представників медичної спільноти Житомирщини: Валерій Станіславчук – головний лікар Попільнянської ЦРЛ; Михайло Урсуленко – завідувач педіатричного відділення № 1 обласної дитячої клінічної лікарні; Володимир Мишківський – виконавчий директор благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області»; Людмила Натикач – журналіст облдержтелерадіокомпанії, ведуча телепрограм «Ваше здоров’я», «Гаряча лінія»; Людмила Кравчук – головна медична сестра обласної дитячої клінічної лікарні. Натомість, крім визначених номінантів, кандидатами у лауреати Національної Медичної Премії рекомендовано ще низку медичних працівників, викладачів, установ та організацій області, зокрема: Житомирський інститут медсестринства; обласна дитяча клінічна лікарня; газета «Пульс»; викладач Житомирського інституту медсестринства Алла Григорівна Бех; зав. кардіологічного відділення ЦМЛ № 2 м. Житомира Олесь Іванович Кутній; фельдшер ФАПу с. Катеринівка Володарсько-Волинського р-ну Лідія Миколаївна Ліпісівіцька. Наразі вони увійшли до Реєстру кращих представників медичної спільноти України. Побажаємо нашим номінантам пройти відбір і стати переможцями якщо не в цьому році, то в наступному. Вони цього достойні!

Довідково:

У 2012 році лауреатами найвищої у медицині громадської відзнаки «Національна Медична Премія» стали 34 лікарі з 21 області України, міст Києва та Севастополя, 3 ректори вищих медичних навчальних закладів, 4 лікувально-профілактичні та 3 вищі медичні навчальні заклади, 3 представники середнього медичного персоналу, 2 іноземних лікаря, благодійний фонд та дві комерційні структури.

Найбільше переможців з Київської (17), Херсонської (3), Житомирської (3) областей та Автономної Республіки Крим (3). Зокрема, лауреатами в категорії «Практикуючі лікарі» стали наші земляки:

Галяс Софія Олексіївна – лікар-педіатр, завідуюча дитячим відділенням Романівської центральної районної лікарні;

Медведчук Ніна Миколаївна – лікар-терапевт Овруцької центральної районної лікарні;

Русак Петро Степанович – лікар-хірург, доктор медичних наук, завідуючий хірургічним відділенням № 1 обласної дитячої клінічної лікарні, завідуючий  Житомирською філією кафедри дитячої хірургії НМАПО ім. П.Л. Шупика.

На фото: кандидати у лауреати Національної Медичної Премії 2013 року

(офіційний сайт МОЗ України http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20131025_g.html).

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua