На базі обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського відбулась робоча нарада з питань упровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою під головуванням директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олександра Михайловича Торбаса та за участі заступника директора департаменту охорони здоров’я ОДА Сергія Володимировича Кобилінського, головних лікарів ЦРЛ, центрів ПМСД, завідуючих відділами та управліннями охорони здоров’я районів та міст області, поліклінік. О.М.Торбас наголосив, що виконання вимог пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою – це питання державної ваги, яке потребує спільної напруженої роботи всіх гілок ланки організації охорони здоров’я. Цьогоріч для відшкодування вартості гіпотензивних препаратів для області виділено субвенцію в сумі понад п’ять мільйонів. Наразі укладені договори з 553 аптеками (156 суб’єктів господарювання), які готові працювати за проектом у межах області (списки цих закладів розміщені на сайті департаменту).

2013_04_12_01

 

Директор департаменту охарактеризував й сьогоднішній стан медицини в державі загалом та в області зокрема. Медицина живе реформами - всі зміни в ній відбуваються відповідно до Національного плану економічних реформ до 2014 року. Разом з тим  основним напрямком у реформах нині є втілення проекту «Вчасна допомога».

В області реалізовано перший етап Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» - на Житомирщині створений та функціонує обласний перинатальний центр, наразі йде активна підготовка до здійснення другого етапу - створення регіональних перинатальних центрів вторинного рівня надання медичної допомоги. Третій напрямок – створення центрів ПМСД, структурними підрозділами яких є АЗСМ, ФАПи та ФП.

2013_04_12_02

Крім того, керівник медичної галузі області повідомив, що нині, згідно з відповідними Постановою Кабміну та розпорядженням голови ОДА, розроблюється та готується до впровадження план місцевих регіональних стимулів. До нього входить забезпечення медпрацівників, насамперед сільської місцевості, житлом, земельними ділянками, надбавками до зарплати, безкоштовним проїздом, безвідсотковими кредитами.

Охарактеризувала стан справ із упровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою обласний позаштатний кардіолог Олена Василівна Ільчишина. Виступаючи перед учасниками наради, вона наголосила, що перше завдання лікарів – оновлення реєстру хворих на гіпертонію.

О.В.Ільчишина оголосила розроблений ОДА помісячний план використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб із гіпертонічною хворобою на 2013 рік. Згідно з відповідним розпорядженням керівника області головам РДА, міським головам, головним лікарям  потрібно забезпечити виконання помісячного плану.

Всього для області виділено 5 064 300 гривень, кожного місяця відшкодування має становити в першому кварталі 272,2 тис грн.  За аналізом реєстрів, наданих аптечними закладами, в січні-лютому 2013 року відшкодовано лише 24% коштів на суму 132 719 грн – виділена ж сума на відшкодування становила 544 тисячі гривень. Хоча з першого січня по перше березня було виписано 79 023 рецепти, кількість рецептів, за якими було здійснено часткове відшкодування вартості лікарських засобів, становить 15 542. Тобто лише 21% виписаних рецептів було прийнято в аптеках та відшкодовано.

(У газеті «Пульс» від 14 березня 2013 року є детальне роз’яснення щодо виписування рецептів згідно з відповідним наказом МОЗ України).

Прес-центр ДОЗ

E-mail:  press@ztomc.net.ua