Житомирщина вже кілька років  поспіль є одним із лідерів з охорони материнства і дитинства у нашій державі. Не останню роль у такій позитивній тенденції відіграє співпраця із іноземними організаціями. 14 березня у Житомирі відбулася презентація інформаційно-освітнього міжнародного проекту «Покращення репродуктивного здоров’я та здоров’я матері і дитини».

2013_03_21_03

 

Участь у заході взяли голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо, Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіан Шьоненбергер, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані, голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Торбас, головний педіатр Житомирщини Тетяна Шевченко, представник Міністерства охорони здоров’я Світлана Осташко. Також на зустріч приїхали керівники районів, у яких запроваджуватиметься проект.

2013_03_21_04

- Житомирщина має гарну базу для реалізації проекту із покращення репродуктивного здоров’я, здоров’я матері й дитини. Тому я впевнений, що співпраця із ЮНІСЕФ дозволить ще більше підняти рівень підготовки медичних фахівців, а також обізнаність пересічних громадян у питаннях збереження здоров’я, - зауважив голова ОДА Сергій Рижук.

Світлана Осташко, зазначила, що за роки роботи фонду ЮНІСЕФ в Україні було зроблено дуже багато:

- У 2006 році ЮНІСЕФ почав нову програму, головними цілями якої є захист материнства, зменшення дитячої смертності, зупинення поширення ВІЛ/СНІДу й туберкульозу, захист вразливих категорій і сприяння ґендерній рівності. Поточна ж Програма співпраці з Урядом України складається із чотирьох компонентів: адвокація, інформація та соціальна політика; ВІЛ/СНІД, діти та молодь; захист дитини; здоров’я й розвиток дитини. Саме остання й втілюватиметься на Житомирщині.

Про результати співпраці Житомирщини та фонду ЮНІСЕФ у попередні роки розповів голова Ємільчинської райдержадміністрації Леонід Забела. Ємільчинський район є учасником програми інтегрованого ведення хвороб дитячого віку.

- Завдяки цьому проекту ми маємо досить непоганий результат. За підтримки ЮНІСЕФ ми провели у районі 4 тренінги, на яких здобули нові знання понад 100 медпрацівників. Якщо говорити про фінансовий бік цієї співпраці, то Ємільчинський район отримав від фонду медичне обладнання на 400 тисяч гривень. Також було укомплектовано оргтехнікою навчально-інформаційний центр. Відповідно, із місцевого бюджету ми теж виділили кошти на впровадження цього проекту. Основним досягненням нашої співпраці із ЮНІСЕФ є зменшення удвічі в районі малюкової смертності, - розповів Леонід Володимирович.

Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо подякувала за можливість впровадження проекту в Україні та фінансову підтримку урядові Швейцарської Конфедерації та Швейцарському бюро співробітництва.

- Поки тривала робота над проектом, ми разом із бюро співробітництва і розвитку провели низку досліджень. За зібраними нами даними, менше 50% населення знають, як запобігти зараженню на ВІЛ-інфекцію. Лише третині українців відомо про те, що ризик передачі ВІЛ/СНІДу від матері до дитини  можна зменшити, якщо жінка під час вагітності прийматиме відповідне лікування. У кожної п’ятої жінки був досвід небажаної вагітності, 90% яких закінчувалися абортом. Проте є й позитивні причини нашого приїзду до вас. Житомирщина показала, що є найбільш прогресивною областю у сфері послуг, які надаються матері й дитині. Вони стали більш дружніми до пацієнтів. Також у Житомирі, порівняно із іншими регіонами України, найвищий показник відвідування школи відповідального батьківства, - повідомила пані Мокуо та розповіла про фінансовий бік проекту: - Вартість проекту складає близько двох мільйонів швейцарських франків на два роки. Але це загальна сума: частина коштів спрямовуватиметься на національний проект, а решта  на 4 пілотних регіони, одним із яких є Житомирська область.

Завершилася прес-конференція урочистим підписанням тристороннього меморандуму про співпрацю між Житомирською облдержадміністрацією, обласною радою та фондом ЮНІСЕФ.

Довідково:

Інформаційно-освітній проект «Покращення репродуктивного здоров’я та здоров’я матері і дитини» розроблений на основі попереднього досвіду роботи ЮНІСЕФ та Швейцарської агенції розвитку та співробітництва в царині здоров’я дітей та матерів в Україні, а також на основі співпраці з Міністерством охорони здоров’я і Житомирською областю.

Проект буде тривати з 2013 по 2015 рік та впроваджуватиметься у Житомирській, Рівненській, Івано – Франківській областях та АР Крим, а також на національному рівні. Проект сконцентрується на інформаційно-освітній роботі з населенням щодо питань репродуктивного здоров’я та здоров’я матері і дитини. Також метою проекту є покращення знань та навичок медичних працівників із консультування пацієнтів щодо планування вагітності, безпечної вагітності та пологів,  здоров’я та розвитку дітей від 0 до 3 років.

Юлія Дідковська.