Таке переконання висловив, відвідавши Житомирську обласну клінічну лікарню імені О.Ф.Гербачевського, де наразі формується кардіохірургічне відділення, головний кардіохірург Міністерства охорони здоров’я України, член-кореспондент НАМН України, директор Київського міського Центру серця, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Борис Михайлович Тодуров.

2013_03_21_01

 

- З легкої руки голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Миколайовича Рижука – а ми співпрацюємо з ним уже третій рік – у нас встановились дуже гарні стосунки з департаментом охорони здоров’я ОДА, – сказав Борис Михайлович. – Відтак ми прийшли до спільної ідеї про створення добре функціонуючої системи надання допомоги для хворих із серцево-судинними захворюваннями. Це стосується й кардіологічної структури, й відкриття в обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського кардіохірургічного відділення. На цьому шляху зроблено вже дуже багато – наразі повноцінно працює ангіографічна служба, судинне відділення, на базі якого й формується нове – кардіохірургічне. Думаю, що цього року вже закінчиться ремонт, на який були виділені досить великі кошти. Тим паче, що придбано й відповідне обладнання. Й сподіваюсь, що вже цьогоріч ми виконаємо в Житомирі перші операції на серці - великі серйозні операції на зупиненому серці (аортокоронарне шунтування, протезування клапанів, ургентні операції при гострих інфарктах, операції з приводу тромбоемболії). Тобто будуть оперуватись ті хворі, котрих не завжди можна довезти, наприклад, до столичного Центру серця (часто вони нетранспортабельні), в тому числі - діти з вадами серця, яких необхідно екстрено оперувати на місці. Тож така область, як Житомирська, не просто має право на створення такої служби – вона зобов’язана її мати!

2013_03_21_02

Тим паче, що, за словами Б.М.Тодурова, в області не лише наявний хороший кадровий потенціал та розуміння ситуації (й бажання її виправити) в кардіологів, керівництва департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації – таке розуміння є й у голови ОДА.

- Тобто, на мій погляд, сьогодні присутні всі складові успіху в цій царині, - висловив думку Борис Михайлович. – Тож відкриття нового рівня надання допомоги - лише питання часу.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас, подякувавши головному кардіохірургу МОЗ України від керівництва області, медичної громади Житомирщини, назвав шанованого гостя неперевершеним спеціалістом у галузі кардіохірургії.

- Під його патронатом ми розпочали створювати на Житомирщині кардіохірургічну службу – цього року плануємо відкриття відділення (наразі вже придбана частина обладнання для кардіохірургічної служби, повністю підготовлені всі можливості для цілодобової роботи відділення гострої коронарної недостатності, де буде працювати ангіограф, запланували закупити ще й переносний ангіограф). Крім того, вже не одна група спеціалістів пройшла відповідне стажування в Центрі серця. Тож негативний показник у структурі смертності від серцево-судинної патології ми зможемо значно знизити, - переконаний керівник галузі області.

- Сьогодні Житомирщину можна ставити за приклад, - сказав Б.М.Тодуров, – таких областей небагато, де, починаючи від влади регіону, галузі й завершуючи рядовими кардіологами, всі прагнуть створити щось нове, вийти на новий рівень, а в кінцевому результаті – допомогти нашим пацієнтам, допомогти хворим, котрі загалом в Україні сьогодні отримують допомогу відсотків, напевно, лише на 15-20 від необхідної (при потребі, наприклад, 200 тисяч ендоваскулярних процедур у нас здійснюється лише 20). Отож чим більше з’явиться таких центрів, нових спеціалістів, тим більшим буде процент надання допомоги. А кінцева мета цього – зниження інвалідизації людей від серцево-судинних захворювань. Адже, на жаль, нині відзначається суттєве «помолодшання» інфарктів, серцево-судинних захворювань - часто в 40 років людина стає інвалідом через перенесений інфаркт і несвоєчасне лікування. Й це вже лягає на наші плечі – платників податків, котрі змушені утримувати інваліда, замість того, щоб один раз вчасно хворого прооперувати.

Загалом же в структурі загальної летальності смертність від серцево-судинних захворювань займає 66%. Це, за словами головного кардіохірурга МОЗ України, катастрофічна цифра - в Європі цей показник удвічі менший.

- Тож роботи у нас із вами надзвичайно багато, - звернувся Б.М.Тодуров до кардіологів, провідних спеціалістів інших служб медицини області, котрі зібрались на зустріч із головним кардіохірургом МОЗ України. – В різних областях країни на сьогодні діє 24 центри. Із них в інституті Амосова минулоріч здійснено 5,5 тисяч операцій на серці, в Центрі серця – три тисячі операцій, у дитячому центрі – 2,5 тисячі операцій. Всі інші центри, на жаль, роблять максимум по 300 операцій. У Львові в двох центрах разом проведено трохи більше 500 операцій на серці (зі штучним кровообігом). Навіть такі великі центри, які знаходяться у Дніпропетровську, Донецьку та Львові забезпечують лише на 10-15% потребу свого регіону. Крім того, на жаль, такі великі міста, як Чернівці, Суми, Севастополь, взагалі не мають допомоги і підтримки серцево-судинних центрів.

Як розповів Борис Михайлович, при ішемічній хворобі серця за європейськими стандартами в Україні повинні робити щонайменше 25700 операцій за рік, проте всі центри разом зробили їх минулоріч лише 2500. Потреба в коронарографії та стентуванні становить 200 тисяч за рік (приблизно так, як у сусідній Польщі) - зроблено ж у всіх центрах 21 тисячу коронарографій і близько семи тисяч стентувань. За словами кардіохірурга, це – «крапля в морі», яка не вирішує соціальної проблеми. Крім того, існує потреба в близько восьми тисячах операцій з імплантації стимуляторів – зроблено ж трохи більше двох тисяч.

- Загалом від гострого інфаркту в Україні гине 21 людина на сто тисяч осіб населення, від ішемічної хвороби серця – 571 людина, - констатував Борис Михайлович. – Основними причинами цього, зокрема, є відсутність профілактики, застарілі стандарти, відсутність співпраці кардіолога та кардіохірурга, належної  матеріально-технічної бази, спеціалізованих кардіохірургічних центрів, відповідної підготовки кадрів, дефіцит законодавчої бази тощо. Тож зниження смертності та інвалідизації від серцево-судинних захворювань – наша спільна мета, - наголосив він. – І саме їй  слугуватиме кардіохірургічний центр, який незабаром відкриється в Житомирі.

Вікторія Паламарчук.