На базі Житомирського інституту медсестринства відбулось засідання підсумкової розширеної колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

2013_03_07_01

 

До участі в зібранні були запрошені члени колегії, головні лікарі та голови профспілок ЦРЛ, ЦМЛ, міськрайТМО, обласних лікувально-профілактичних закладів галузі охорони здоров’я, начальники управлінь та відділів охорони здоров’я міст і районів Житомирщини, головні лікарі центрів ПМСД, головні спеціалісти департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, керівники обласної організації Товариства Червоного Хреста України, Асоціацій лікарів, медсестер області, обласної громадської ради при департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», медичних служб  УМВС, СБУ, військового госпіталю, головний лікар відділкової лікарні станції Коростень Південно-Західної залізниці, начальник державної служби з лікарських засобів у Житомирській області.

2013_03_07_02

Як наголосив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас, стан здоров’я населення  є одним із найважливіших показників соціально-культурного розвитку суспільства. Тож керівник галузі області виступив перед учасниками засідання з доповіддю про підсумки за 2012 рік та основні завдання діяльності галузі охорони здоров’я області на 2013 рік.

Про стан виконання плану профілактичних щеплень та основні завдання взаємодії державної санітарно-епідеміологічної служби та закладів охорони здоров’я області поінформував начальник Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в області, головний державний санітарний лікар області Олександр Сергійович Волков.

2013_03_07_03

Обласний позаштатний кардіолог Олена Василівна Ільчишина доповіла про стан виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою» (зі змінами) та стану проведення тромболітичної терапії.

Організаційні напрямки взаємодії та шляхи покращення діяльності обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф із лікувального-профілактичними закладами області озвучив директор департаменту УОЗ ОДА О.М.Торбас.

2013_03_07_04

Про особливості організації та шляхи поліпшення взаємодії центрів ПМСД та лікувально-профілактичних закладів області поінформував головний лікар центру ПМСД Новоград-Волинського району Валерій Іванович Папенчук.

Були прийняті відповідні рішення (виступи доповідачів читайте в наступних номерах газети «Пульс»).

Стан здоров’я населення за сучасними уявленнями є одним із найважливіших показників соціально-культурного розвитку суспільства. Відповідно до Концепції розвитку охорони здоров’я населення України забезпечення населення якісною медичною допомогою в Україні є одним із головних напрямів державної політики охорони здоров’я, життя, збереження генофонду українського народу. Структурні, кадрові, організаційні та економічні перетворення в системі охорони здоров’я мають бути підпорядкованими єдиній меті – підвищенню доступності і якості медичних послуг, що, у свою чергу, сприятиме покращенню показників здоров’я населення. Відповідно до  Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» головною метою реформи медичної галузі є поліпшення здоров’я населення, забезпечення рівного й справедливого доступу всіх членів суспільства до медичних послуг належної якості.

* Основні напрямки діяльності системи охорони здоров‘я області у 2012 році передбачали:

> Оптимізацію закладів первинного рівня надання медичної допомоги: відповідно до Стратегії розвитку області на період до 2015 року, проводиться запланована реорганізація фельдшерсько-акушерських пунктів, сільських лікарських амбулаторій та дільничних лікарень в амбулаторії сімейного лікаря, реформуються малопотужні ФАПи (ФП) шляхом об’єднання їх в один заклад з урахуванням кількості населення (відбулося об’єднання ФПів у Романівському районі - із 18 закладів створено 9; у Любарському районі із 6 ФП створено 3 ФАПи;  у Бердичівському районі 2 ФП об’єднані у 1 ФП).

> Підвищення ефективності та якості надання  швидкої та невідкладної допомоги: з 1 січня 2013 року рішенням сесії обласної ради  від 22 листопада 2012 року створена комунальна установа «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради. Розроблено схему розташування постійних та тимчасових пунктів базування бригад екстреної медичної допомоги. На фінансування центру екстреної медичної допомоги в обласному бюджеті спрямовано 14,1%. Виділені кошти (300  тис.грн) з обласного бюджету на придбання GPS-навігаторів.

> Чітке розмежування первинної та вторинної  медичної допомоги, створення центрів ПМСД як юридичних осіб: упродовж 2012 року проводилось завершення реорганізації первинної медичної допомоги - створені центри первинної медико-санітарної допомоги, як структурні підрозділи центральних міських та районних лікарень, міськрайТМО. Рішенням сесії Новоград-Волинської районної ради від 01.10.2012 року створено центр ПМСД у Новоград-Волинському районі як окрему юридичну особу. У грудні 2012 року на сесіях районних та міських рад прийнято рішення щодо створення центрів первинної медико-санітарної допомоги як юридичних осіб у 5 районах та 2 містах області. В подальшому в області планується створення 28 центрів ПМСД.

> Оптимізацію стаціонарного ліжкового фонду закладів охорони здоров’я: у 2012 році скорочено 90 ліжок - в обласних закладах – 55, у ЦРЛ  області – 35. Робота ліжка у стаціонарі – 326,3 (у 2011 р. – 326,0). По області план ліжко-днів виконано на 96,1, тобто не працювало 363 ліжка.

Стаціонарзамінні форми надання медичної допомоги: загальна кількість ліжок денного стаціонару в області  складає 3009, забезпеченість ліжками на 10 тис. населення у 2012 році дещо збільшилась і становить 23,6 (проти 23,5 у 2011 році), по Україні у 2011 р. цей показник – 15,9.

За 2012 рік на ліжках денного стаціонару проліковано 158584 особи, на 10 тис. населення ця цифра складає 1247,6 (проти у 2011 році 1221,1). По Україні у 2011 р. цей показник у два рази нижчий (609,1).

> Розвиток високоспеціалізованої допомоги: у рамках реалізації Національного проекту „Нове життя  - нова якість охорони материнства і дитинства”, започаткованого  за ініціативи Президента України  В.Ф. Януковича,  05.07.2012 року відбулося урочисте відкриття обласного перинатального центру.  Його створення дало можливість послідовно виконувати завдання Національного проекту: покращення демографічної ситуації в області, зниження материнської, малюкової захворюваності, смертності.

У  2012 році в області  народилося  15567  немовлят проти  15222  за 2011 рік. За  даними Головного управління статистики, у Житомирській області, у 2012 році коефіцієнт народжуваності в області склав 12,2 на 1000 середньорічного наявного населення  проти 11,9 за 2011 рік  (+ 339 народжених живими). Показник малюкової смертності за 2012 рік - 8,01  на 1000 народжених живими проти 9,1 у 2011 році. Випадків материнської смертності у 2012 році не зареєстровано.

Захворюваність новонароджених у пологових стаціонарах області знизилась на 15,2% і складає 157,4 на 1000 новонароджених.

> Здійснення заходів щодо запобігання дитячої інвалідності та підвищення рівня надання медичної допомоги дітям-інвалідам: показник первинного виходу дітей на інвалідність знизився на 7,4% і  складає 26,95 на 10 тис. дитячого населення проти 29,13 у минулому році.

Санаторно-курортне лікування: у 2012 році  санаторним лікуванням у дитячих спеціалізованих санаторіях МОЗ України забезпечено 268 дітей-інвалідів. Впродовж 2012 р. на реабілітацію у Міжнародну клініку відновного лікування скеровано 24 дітей-інвалідів із соціально незахищених сімей та сиріт, хворих на дитячий церебральний параліч. Всього санаторно-курортне лікування у спеціалізованих санаторіях МОЗ України  отримали 2452 дитини, з них пільгових категорій 33,2%.

Медико-соціальна реабілітація: для реабілітації дітей-інвалідів із слуховими порушеннями використовуються сурдотехнічні засоби - слухові апарати. Діти забезпечуються безоплатно  слухопротезуванням через сурдологічний кабінет обласної дитячої клінічної лікарні. У 2012 році слухопротезовано 183 дитини, з них 100 – двобічно, 83 - однобічно. Всього діти області безкоштовно отримали 283 слухових апарати: 61 в ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С.Коломійченка АМН України»  за кошти Державного бюджету по централізованих видатках, 26 – за кошти, виділені з обласного бюджету на загальну суму 94 тис.грн, 196 – за благодійні кошти.

11 дітям області безкоштовно проведена кохлеарна імплантація в ДУ «Інститут отоларингології ім. проф. О.С.Коломійченка АМН України» за кошти Державного бюджету по централізованих видатках.

8 дітей-інвалідів з вадами зору безкоштовно прооперовано із застосуванням штучних кришталиків, 2 дітей з катарактами прооперовані без імплантації штучних кришталиків. У жовтні 2012 року дітям, які хворіють на цукровий діабет, вручено 6 помп, які закуплені за кошти, зібрані в області при проведенні благодійної акції  «Серце до серця».

На оперативне лікування дітей-інвалідів зі сколіозом у НДСЛ «ОХМАТДИТ» направлено 6 дітей. Житомирським протезним заводом у 2012 році  проведено протезування 507 дітей-інвалідів та 2436 дітей  диспансерної групи, при цьому надано 1649 протезно-ортопедичних  виробів (з них 597 дітям-інвалідам), 835 дітей забезпечені ортопедичним взуттям(з них 329 – діти - інваліди).

> Здійснення заходів щодо зниження первинної  інвалідності дорослого населення та населення працездатного віку:

показник первинної інвалідності дорослого населення  у 2012 році покращився на 13,1% - 47,0  на 10 тис. відповідного населення проти 54,1 у минулому році(рейтингове місце області в Україні у 2012 році-13, проти 22 місця у 2011 році). Аналогічна ситуація щодо показника первинної інвалідності населення працездатного віку  - 57,3  на 10 тис. відповідного населення проти 66,4у минулому році (покращився на 13,7%),  рейтингове місце області в Україні у 2012 році-19, проти 25 місця у 2011 році), тому хочу подякувати всім представникам служби та її керівнику О.А.Донцю.

> Розвиток інтервенційних методів у кардіології: у 2012 році було імплантовано 73 кардіостимулятори (проти 60 у минулому році), з них - 47 штучних водіїв ритму (у 2011 р. - 33) та 26 ендокардіальних електрокардіостимуляторів (у 2011 р. - 27).

У 1,7 рази зросла кількість проведених коронарографій хворим з серцево-судинною патологією. Всього було проведено 326 коронарографій (у 2011 р. - 194).  Коронарне стентування  одержали 49 хворих (у 2011 р. - 24). Наразі готується відкриття кардіохірургічного центру на базі обласної клінічної лікарні.

* Очікувані результати виконання планових завдань

> Розвиток сімейної медицини: на даний час в області функціонує 245 закладів сімейної медицини, в яких організовані 637 сімейних дільниць, де працюють 496 сімейних лікарів та 651 медична сестра ЗПСМ.

Протягом  2012 року в області  відкрито 7  закладів сімейної медицини: сільські лікарські амбулаторії (сс. Садки, Половецьке Бердичівського, с. Андрушки Попільнянського, с. Ягнятин Ружинського, с. Карпівці Чуднівського  районів реорганізовані у АЗПСМ; міська лікарська амбулаторія смт Мар’янівка Баранівського району реорганізована в АЗПСМ; дільнична лікарня с. Нова Чортория Любарського району з дільницями сімейного лікаря реорганізована у сімейну амбулаторію; створено відділення ЗПСМ у Баранівській ЦРЛ;  відкрито дільницю сімейного лікаря у СЛА с. Романівка  Романівського району. Крім того, після реконструкції відкрито амбулаторію загальної практики-сімейної медицини №1 на 8 дільниць у мікрорайоні Червона Гора  м. Бердичева.

> Збільшення партнерських пологів на всіх рівнях надання медичної допомоги: в усіх пологових відділеннях  втілені інноваційні технології, сумісне перебування матері та дитини  – 98%, партнерські пологи  – 83%, вільний доступ родини у пологові стаціонари  – 100%, вертикальні пологи  – 52,4%  (обласний перинатальний центр – 78,7%), використання медикаментів у пологах - 5-6%, використання методу «Кенгуру» для виходжування маловагових дітей, дотримання теплового ланцюжка у 100%, залучення батьків до догляду немовлят у відділеннях інтенсивної терапії  – 70% (обласний перинатальний центр – 100%).

Створення перинатального центру   дозволило  підвищити рівень  доступності та якості надання медичної допомоги жінкам під час вагітності і пологів та новонародженим.

> Зниження рівня захворюваності та смертності населення від туберкульозу: у результаті проведення комплексу протиепідемічних та профілактичних заходів протидії туберкульозу темпи росту захворюваності та смертності вдалось стабілізувати. Так, показник захворюваності  на туберкульоз  знизився на 4% і становить 69,0 на 100 тис. нас. проти 71,9 в 2011 році, дітей 0-14 років- 9,0 на 100 тис. відповідного дитячого населення ( проти 9,5 у 2011 році) та  серед підлітків 15-17 років - 19,3 ( проти 20,6 у минулому році), за що подяка всій педіатричній службі і головному лікарю  облпротитубдиспансеру В.С.Дідику.

За даними Центру  медичної статистики  МОЗ України, Житомирська область у 2012 р.  посідає  17 місце за рівнем захворюваності на туберкульоз ( проти 19 місця у 2011 році). За даними Головного управління статистики у Житомирській області, показник смертності від туберкульозу  становить 11,5 на 100 тис.нас. проти 13,0 в 2011 році.

Поліпшення якості лікування хворих на туберкульоз

- охоплено  профілактичними оглядами з метою  виявлення туберкульозу майже 803,0 тис.осіб,  що становить 63% населення області;

- створено відділення для лікування осіб, хворих  на мультирезистентний туберкульоз;

- запроваджено в роботу  протитуберкульозних закладів  електронний реєстр хворих на туберкульоз, в 2012р. для  його якісного ведення отримано 25 комп’ютерів, придбаних за кошти Глобального фонду на 195,6 тис.грн.

-  в 2012р. область отримала  протитуберкульозні препарати, придбані  за кошти Державного бюджету на суму 7008,4 тис.грн.,  що дозволило  повністю  забезпечити всі етапи лікування хворих на туберкульоз;

-  для поліпшення  якості лабораторної діагностики, бактеріологічна лабораторія обласного  протитуберкульозного диспансеру отримала  обладнання та витратні  матеріали, придбані за кошти Глобального фонду на суму 919,1 тис.грн.

> Зниження показника смертності від СНІДу на 5%: залишається складною ситуація щодо захворюваності  та смертності на СНІД. Показник смертності  від СНІДу виріс на 54,1% і складає 7,4 на 100 тис. населення (2011 р. – 4,8). На 17% зріс показник захворюваності на СНІД  і становить 15,8 на 100 тис. населення (2011 р. – 13,5).

Захворюваність на ВІЛ-інфекцію в 2012 р. знизилась на 12,3% - 31,4 на 100 тис. населення (2011 р. – 35,8). Серед шляхів передачі ВІЛ-інфекції домінує парантеральний - 44,7% (2011 р. – 47,0%), на другому місці статевий - 36,0% (2011 р. – 34,0%), на третьому місці вертикальний – 18,7% (2011 р. – 18,0%).

Специфічною антиретровірусною терапією охоплено 569 чоловік, із них 43 дітей, 211 хворих отримали безкоштовне лікування і профілактику опортуністичних інфекцій. 6,4% населення області пройшли безоплатне тестування на ВІЛ-інфекцію (81370 досліджень). Лікувально-профілактичні заклади області забезпечені тест-системами для діагностики ВІЛ-інфекції. Діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, забезпечені харчуванням.

МОЗ України внесло пропозиції щодо доповнення розділу «Освіта та здоров’я»  Постанови КМУ  № 650 від 09.06.2011 р. показником: “Загальний рівень смертності серед  ВІЛ-інфікованих осіб”.

> Зниження смертності від   онкологічних захворювань на 0,4%:

за даними Головного управління статистики у Житомирській області, показник смертності від  онкологічних захворювань становить 184,1 на 100 тис.нас. проти 185,0 в 2011 році. Питома вага хворих, померлих до року, у 2012 році складає 29,2% проти 30,8% у 2011 році.

> Підвищення рівня виявлення злоякісних новоутворень на ранніх стадіях на 5%:  рівень виявлення злоякісних новоутворень на ранніх стадіях складає 66,4% проти 66,2% у минулому році.

Питома вага занедбаних випадків онкологічних захворювань (ІІІ-ІV візуальні + ІV - для всіх інших локалізацій склала 24,5% проти 26,1% у минулому році.

> Зростання рівня задоволеності населення області наданою медичною допомогою: забезпечення високої якості медичного обслуговування потребує вдосконалення системи державного управління розвитком галузі та запровадження сучасних механізмів медико-санітарної допомоги населенню, в тому числі медичних послуг. На офіційному сайті департаменту охорони здоров’я діє рубрика «Як ви оцінюєте медичне обслуговування в області?»  Відповідь надали 5535 користувачів мережі Інтернет.

Результати опитування:

Добре: 1785-  32,2%.

Нормально: 1254 – 22,7%.

Погано: недосконалість лікувально-діагностичного процесу 1290  - 23,3%.

Погано: великі матеріальні витрати    597 - 10.8%.

Погано: погане ставлення медичного персоналу   530 – 9,6%.

Погано: незадовільні санітарно-гігієнічні норми 79 – 1,4%.

Забезпеченість фінансами: за  даними про виконання місцевих бюджетів за 2012 рік касові видатки по загальному фонду бюджету установами та закладами охорони здоров’я  виконані в сумі 1160554,46 тис. грн, при планових призначеннях в сумі  1173415,81 тис. грн. Із загального обсягу асигнувань видатки на заробітну плату з нарахуваннями проведені в сумі 914962,91 тис. грн, видатки на придбання медикаментів  – 76047,83 тис. грн, видатки на продукти харчування – 20662,04 тис. грн. У розрахунку на одного жителя області профінансовані видатки з бюджету склали 910,98 грн (за 2011 рік – 744,69 грн.). За даними закладів охорони здоров’я області, середня заробітна плата медичного працівника в місяць за 2012 рік склала  2275,3 грн (за 2011 рік –1773,2 грн).

Залучення позабюджетних коштів: за даними за 2012 рік,  закладами охорони здоров’я області залучено  90164,1 тис. грн позабюджетних коштів (за 2011 р. – 76588,5 тис. грн): в тому числі інших джерел надходжень – 48699,8 тис. грн (з них коштів, отриманих на виконання окремих доручень – 17348,6 тис. грн, благодійних внесків, грантів та дарунків – 31351,2 тис. грн), платних послуг – 41464,3 тис. грн. Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» об’єднує майже 200 тис. жителів, що становить 15,6% від загальної кількості населення області. У 2012 році лікувально-профілактичні заклади області отримали від Лікарняної каси ліків та виробів медичного призначення на суму 29,538 млн грн. Додатково до бюджетного фінансування середня вартість одного ліжко-дня медикаментозного забезпечення членів ЛК у 2012 році в умовах цілодобового стаціонару становила 38,02 грн.

> Матеріально-технічна забезпеченість: у 2012 році установами та закладами охорони здоров’я області з різних видів бюджету та  спонсорської допомоги отримано медичного обладнання та виробів медичного призначення  на загальну суму 47199,262 тис. грн. За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку за 2012 рік профінансовано  28 млн. 626 тис. грн.

На капітальний ремонт СЛА, ФАП, ФП  та ремонт відділень ЦРЛ освоєно 20 млн грн. Для проведення капітальних ремонтів та реконструкцію лікувально- профілактичних закладів з обласного бюджету виділені кошти  в  сумі 7 млн 675 тис. грн.

У 2012 році  область одержала 15 автомобілів  (2 сучасних реанімобілі, 7 автомобілів швидкої допомоги, 1 автомобіль ЗАЗ та 5 мікроавтобусів для переобладнання в машини швидкої допомоги) на загальну суму 3848,425 тис. грн. За рахунок благодійних коштів та коштів місцевого бюджету придбано 482 велосипеди на загальну суму 320,8 тис. грн.

Проблеми

* Невиконання Указу Президента України № 187/2012 «Про Національний план дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»»

*  Невиконання Постанови від 25 квітня 2012 року № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою»

*  Кадровий дефіцит складає – 1520. Укомплектованість штатних посад лікарями-терапевтами дільничними складає 59,4%, лікарями-педіатрами дільничними  – 71,4%, лікарями загальної практики-сімейної медицини – 69,9%. Залишаються без лікаря 28 сільських лікарських амбулаторій. Найбільше вакантних посад в Олевському, Андрушівському та  Ємільчинському районах.

* Основні напрямки діяльності галузі охорони здоров’я області у 2013 році:

> розвиток первинної медико-санітарної допомоги  (поліпшення її матеріально-технічної бази) шляхом створення центрів ПМСД як окремих юридичних осіб;

> подальша оптимізація стаціонарного  ліжкового фонду та клінічне навантаження на заклади вторинної медичної допомоги;

> підвищення ефективності та якості надання швидкої та невідкладної  медичної допомоги;

> розвиток високоспеціалізованої допомоги;

> удосконалення системи перинатальної охорони плода, розвитку перинатальних технологій, підвищення якості медичних послуг, що надаються дітям;

> цілеспрямована профілактична робота медперсоналу галузі охорони здоров’я щодо раннього виявлення соціально-небезпечних захворювань (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, онкологічні та серцево-судинні захворювання) з метою профілактики інвалідизації та передчасної смертності населення;

> активне впровадження нових медичних технологій в усіх ланках сфери охорони здоров’я області, шляхом технічного переоснащення закладів, підготовки і навчання кадрів;

> переорієнтація кадрової і фінансово-економічної політики закладів охорони здоров’я області на ринкові засади.