Представники Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я 25 лютого відвідали Житомирський обласний центр крові. Організація була створена понад 20 років тому спеціально для роботи у країнах колишнього Радянського Союзу та Східної Європи. За час існування альянс встиг попрацювати у 23 країнах, зокрема із 1998 року – в Україні. Основне завдання організації – надання спільнотам та країнам із обмеженими ресурсами допомоги у створенні сталого організаційного й кадрового потенціалу.

2013_03_05_01

- Через пряме двостороннє партнерство і ряд інших програм ми надаємо необхідну технічну допомогу, використовуючи знання і навички досвідчених лікарів, медичних сестер, адміністраторів, освітян й суміжних із медициною галузей, громадських лідерів. Наші програми включають такі важливі напрямки, як боротьба із ВІЛ/СНІДом та іншими інфекційними хворобами, охорона здоров’я матері й дитини, первинна медична допомога, невідкладна допомога й медицина катастроф, навчання медпрацівників, - розповів виконавчий директор Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я Джеймс П. Сміт.

2013_03_05_02

Житомирський обласний центр крові зацікавив представників альянсу в рамках розробки нового проекту, згідно з  яким організація протягом кількох років надаватиме допомогу й намагатиметься вивести на найвищий рівень 4-5 центрів крові у різних регіонах України.

- Цей проект виконується спільно із Міністерством охорони здоров’я. Ми плануємо почати роботу з 4-5 центрів, які повинні стати взірцевими, тобто вирости в професійному плані. Потім МОЗ буде вирішувати, чи поширюватиметься проект на інші заклади, аби ці процеси стали типовими для всієї України. Наприкінці лютого  відбудеться нарада із представниками організацій, областей та Міністерства охорони здоров’я, на якій і буде вибрано центр з поміж усіх нами оглянутих, - зауважив містер Сміт. - Для нас важливо обрати найкращий заклад, який має заслужену репутацію. Саме тому ми і приїхали до Житомира: подивитися, як вони працюють. Ми чули, що ЖОЦК постійно вдосконалюється, не стоїть на місці.

Американський міжнародний альянс охорони здоров’я із 2005 року працює у напрямку боротьби із ВІЛ-інфекцією та СНІДом. За словами Джейса П. Сміта, для України програма вдосконалення центрів крові не стане новацією – подібний проект уже був раніше реалізований у Грузії та Молдові.

- У зв’язку із тим, що в Грузії запаси безпечної крові були обмеженими, АМАОЗ спільно із некомерційною організацією «Global Healing» (Сан-Франциско, штат Каліфорнія) створив перший у країні банк крові, що базувався на безоплатному донорстві. Цей заклад відкрився у вересні 2000 року в Тбілісі.

Під  час докладної екскурсії по центру крові закордонних фахівців із безпеки крові цікавили абсолютно всі нюанси роботи  закладу: від якості роздаткових матеріалів щодо пропаганди донорства і до дезінфікуючих засобів, які використовуються у центрі. Ознайомившись із усіма процесами, американські спеціалісти зазначили:

-  Під час нашого візиту ми були вражені уже сформованим відділом контролю якості крові. Приємно, що ви знайшли змогу виділити значні фінанси і ресурси на створення саме такого відділу. А здивувало тому, що для Америки й Європи характерним є виділення основних ресурсів на технологічний процес, - розповів Президент організації «Global Healing» Люк Іфланд. - Що стосується загалом безпеки крові в Україні, то раніше, звісно, ситуація була набагато гірша. Зараз вона трохи вирівнялася.

- На початку роботи в країнах колишнього Радянського Союзу я найбільше  боявся  потрапити у  ДТП, бо у цій ситуації постало б одразу питання переливання крові. А на той час це було надзвичайно ризиковано, - жартує Джейм  П. Сміт. – Тепер страху немає, а після візиту у Житомирський центр крові бачу, що боятися нічого, до якості претензій бути не може. Я не хочу давати обіцянки, але у мене позитивні відчуття щодо нашої подальшої співпраці.

Анатолій Чугрієв – головний лікар Житомирського обласного центру крові -  підтвердив, що його заклад працює на результат:

-Мені здається, що однією із головних складових гарної роботи є зацікавленість працівників. «Залізо» завжди можна купити, а от людського фактора – коли люди прагнуть результату, знають, що у їх роботі не повинно бути помилок, і працюють на щоденне покращення - такого не купиш.

Юлія Дідковська.