Лікарі загальної практики – сімейної медицини та провідні фахівці терапевтичної служби Житомирщини зібрались нещодавно на нараду, де керівники медичної галузі області визначили їх першочергові завдання.

2013_02_21_01


 

- Департамент охорони здоров’я прийняв рішення про те, що Товариство лікарів загальної практики – сімейної медицини буде виокремлене із загальної системи терапевтичної служби, - повідомив, вітаючи учасників зібрання, заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Володимирович Кобилінський. – Тож найважливішим наразі для вас є розуміння того, як швидко треба виконати визначені державою завдання. Ви стоїте в авангарді реформування галузі охорони здоров’я у нашій державі загалом та області зокрема, вносите великий вклад у перебудову галузі – наша область має гарні рейтингові показники. Сьогодні департамент охорони здоров’я покладає на вас великі надії. Основними завданнями, визначеними на нинішній рік, є, перш за все, зниження рівнів малюкової смертності, хвороб серцево-судинної системи, реформа системи екстреної медичної допомоги (створена у нас наразі система стане тією моделлю, яку має запровадити МОЗ в усій Україні). Крім того, серйозної роботи потребує надзвичайно непросте, але разом із тим важливе питання зниження рівня первинного виходу на інвалідність серед працюючого населення, що забезпечить своєчасне виявлення вами хворих та направлення їх на обстеження, лікування та відповідні процедури, необхідні на етапі реабілітації. Ці та багато інших питань визначені для вас першочерговими завданнями для вирішення. Тож бажаю вам вдячності від людей за вашу непросту, але настільки потрібну людям  роботу.

2013_02_21_02

Про моніторинг та реформування первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини в області повідомила лікар загальної практики – сімейної медицини відділення лікарів ЗПСМ №4 поліклініки КУ ЦМЛ №2 Житомира, обласний позаштатний фахівець департаменту охорони здоров’я ОДА з сімейної медицини Галина Володимирівна Кравчук. Поінформувавши учасників зібрання, що наразі в області функціонує 245 закладів сімейної медицини, в яких організовані 637 сімейних дільниць, де працюють 496 сімейних лікарів та 651 медсестра ЗПСМ, вона, зокрема, розповіла, над якими питаннями працюватиме первинна ланка в 2013 році.

2013_02_21_03

- Відповідно до Наказу МОЗ України «Про заходи щодо реалізації програми «Здоров’я жінок України» та плану реалізації програми в Житомирській області проведено тренінги з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я, участь у яких брали сімейні лікарі та акушери-гінекологи, - сказала вона. – Для вивчення та впровадження нормативно-правових актів із питань реформування системи охорони здоров’я сімейні лікарі області беруть активну участь у навчальних семінарах на тему «Актуальні питання сімейної медицини» для лікарів-педіатрів, терапевтів та лікарів загальної практики – сімейної медицини. Цьогоріч у рамках зазначеного семінару планується дистанційне безперервне навчання у форматі телемостів із районами. Активну участь взяли сімейні лікарі у виконанні постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою», «Про затвердження порядку часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб із гіпертонічною хворобою», «Про затвердження порядку та умов надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб із гіпертонічною хворобою». Постійно проводиться моніторинг виписаних рецептів та їх відшкодування.

Крім того, за словами Г.В.Кравчук, триває робота з укріплення первинної ланки надання МСД – до вже набутих знань сімейним лікарям доводиться підключати знання з офтальмології, акушерства та гінекології, педіатрії, хірургії, травматології тощо.

- До того ж,  необхідно відрегулювати потоки пацієнтів, які звертаються на первинну ланку, адже зараз пацієнти зобов’язані в першу чергу відвідати сімейного лікаря, обстежитись і лише затим за направленням сімейного лікаря вони можуть потрапити до вузькопрофільного фахівця. З одного боку навантаження збільшилось, - констатувала вона, - але з іншого ми маємо можливість таким чином їх гарно обстежити і далі вже за необхідності направити до іншого спеціаліста. Тож нам із вами треба вчитись, набувати нових знань.

Поділився позитивним досвідом щодо створення центрів ПМСД у Новоград-Волинському районі перед учасниками зібрання головний лікар Новоград-Волинського центру ПМСД (першого зі створених) Валерій Іванович Папенчук. Він, зокрема, підтримав необхідність розмежування потоку пацієнтів, поділившись досвідом роботи над цим ще на рівні реєстратури.

- Пояснюємо людям, що вони повинні спочатку звернутись до амбулаторії. Якщо ж пацієнтові потрібна консультація вузькопрофільних спеціалістів – направляємо його на вторинний рівень, - підтримав він  думку обласного фахівця. - Краще стало в тому, що при створенні центрів змінюється підпорядкування. Раніше амбулаторія могла об’єднувати два-три ФАПи, завідуючий ФАПом був підпорядкований одному сільському голові, амбулаторія ж – іншому. Зараз же головному лікарю центру ПМСД підпорядковується головний лікар амбулаторії, котрому в свою чергу – завідуючі ФАПами. Ця вертикаль налагоджена – в плані отримання інформації, направлення стало набагато краще, тому що кожен несе свою відповідальність. А в селі лікар як працював, так і працює – він сам вирішує, хто з пацієнтів потребує консультації фахівця вторинного рівня (вторинна ланка обслуговує пацієнта за направленням, проблем із цим немає). Сільський же мешканець і раніше звертався за допомогою спочатку до свого лікаря, фельдшера, звертається так і зараз - на цьому рівні у нас нічого не змінилось. Адже в селі лікар як лікував людей від народження й протягом усього їх життя, так і лікує. Нині ж він пройшов перекваліфікацію, отримав сертифікат і працює, як сімейний лікар.

З інформацією про досвід впровадження інтегрованого ведення хвороб дитячого віку в Житомирській області виступила головний педіатр департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Вікторівна Шевченко. Вона повідомила, що на сьогодні всі заходи, які проводяться в педіатрії, скеровані на зменшення показника малюкової смертності, первинного виходу на інвалідність.

- Першочерговим завданням на первинному рівні надання медичної допомоги є впровадження стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку, подальше впровадження програми імунопрофілактики та стратегії «Лікарня, доброзичлива до дитини», - наголосила вона. – Тож МОЗ України був запроваджений наказ «Про впровадження стратегії інтегрованого ведення хвороб дитячого віку» в пілотних регіонах. В нашій області за цим проектом працював Ємільчинський район, де була проведена велика підготовча робота. Всі лікувальні заклади оснащено роздатковими, інформаційними матеріалами. В результаті впровадження проекту малюкова смертність в Ємільчинському районі з показника 21,19 в 2012 році стала становити 2,96. Тобто випадків постнеонатальної смертності зареєстровано не було. За результатами роботи в Ємільчинському районі директором департаменту було прийнято рішення про реалізацію проекту в Житомирському районі, де вже проведено багато тренінгів із навчання лікарів згідно зі стратегією проекту.

Деякі аспекти співпраці сімейних лікарів, кардіологів, аптечної мережі, облдержадміністрації з виконання пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою озвучила обласний позаштатний кардіолог Олена Василівна Ільчишина.

- На сьогоднішній день в Україні майже 12 мільйонів хворих із артеріальною гіпертензією – тобто більше 30% усього населення. Такий же відсоток цих хворих і в нашій області, - уточнила вона. - Оскільки артеріальна гіпертензія дуже важлива проблема й для держави (адже ця хвороба призводить до втрат людського потенціалу в молодому, працездатному віці, виходу на інвалідність, появи в ранньому віці таких ускладнень, як інфаркт міокарда та мозковий інсульт), це питання наразі контролює влада. Так, минулого року була затверджена відповідна Постанова Кабінету Міністрів «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою». Є відповідний наказ департаменту охорони здоров’я ОДА «Про заходи управління охорони здоров’я щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби», за яким затверджено робочу групу з виконання пілотного проекту на рівні ОДА. У кожному районі за відповідними наказами створені робочі групи, до яких увійшли заступники головних лікарів ЦРЛ, кардіологи, терапевти, сімейні лікарі. Перший етап втілення пілотного проекту був спрямований на розроблення та впровадження локальних клінічних протоколів на основі уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги «Артеріальна гіпертензія». Одним із завдань першого етапу впровадження пілотного проекту також було забезпечення виконання відповідного наказу МОЗ України «Про виписування рецептів» - всі сімейні лікарі отримали методичні рекомендації «Організаційно-методичні заходи щодо виписування рецептів на лікарські засоби, на які поширюється дія пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою». Крім того, важливим завданням на даному етапі було складання й упровадження обласного реєстру хворих на артеріальну гіпертензію. На початок 2012 року в області зареєстровано 324 800 хворих на артеріальну гіпертензію, станом на перше січня цього року їх кількість збільшилась на п’ять тисяч осіб. Пілотний проект буде продовжений і в  2013 році - вже виділені кошти на його реалізацію.

Тож позитив цього проекту, за словами О.В.Ільчишиної, в першу чергу в тому, що до лікаря буде більше звертатись хворих із гіпертонічною хворобою, що йому не доведеться ходити за ними, запрошувати на обстеження.

- Вони самі прийдуть на прийом, а спеціаліст зможе провести обстеження, диспансеризацію, призначити відповідне лікування, - сказала вона.

Відтак, підсумовуючи зібрання, обласний позаштатний фахівець департаменту охорони здоров’я ОДА з сімейної медицини Г.В.Кравчук закликала сімейних лікарів плідно співпрацювати з педіатрами, гінекологами, урологами, терапевтами, іншими вузькопрофільними спеціалістами.

– Така співпраця, - наголосила вона, - корисна й для лікарів, і для населення.

Детальні інтерв’ю з доповідачами за темами їх виступів читайте в наступних випусках газети «Пульс».

Вікторія Паламарчук.