2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про аутизм. Відзначається з 2008 року згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 62/139. За оцінками, у всьому світі приблизно 1 із 100 дітей страждає на аутизм. Розлади аутистичного спектру (РАС) — це різноманітна група станів. Вони характеризуються певним ступенем труднощів із соціальною взаємодією та спілкуванням.

2024_04_01_01

7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Дата святкування приурочена до дня прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тема 2024 року «Моє здоров’я, моє право» наголошує на праві кожної людини мати доступ до якісних послуг охорони здоров’я, освіти та інформації, а також безпечної питної води, чистого повітря, належного харчування, якісного житла, гідної праці та умов навколишнього середовища, свободи від дискримінації.

11 квітня – Міжнародний день боротьби з хворобою Паркінсона. Відзначається з 1997 року з ініціативи Європейської асоціації хворих на хворобу Паркінсона у день народження англійського психіатра Джеймса Паркінсона, який вперше описав це захворювання. Цьогорічна кампанія присвячена перевагам фізичної активності та вправ для людей із хворобою Паркінсона.

16 квітня – Всесвітній день голосу. Заснований Американською академією отоларингології/хірургії голови та шиї в 2002 році. Мета свята – продемонструвати важливість голосу в нашому повсякденному житті як основного засобу спілкування і заохочувати людей підтримувати здоров’я голосового апарату.

17 квітня – Всесвітній день боротьби з гемофілією. Відзначають з 1989 року у день народження засновника Всесвітньої федерації гемофілії Френка Шнайбеля. Тема 2024 року – «Рівний доступ для всіх: розпізнавання всіх розладів згортання крові».

23 квітня – Всеукраїнський день психолога. Психологія – наука про закономірності, розвиток і форми психічної діяльності живих істот. У всіх сферах життя суспільства: економічній, політичній, освітній, медичній, культурі, спорті тощо – існують практичні завдання, для рішення яких потрібна психологічна компетентність та психологічні знання.

24-30 квітня – Всесвітній тиждень імунізації. Встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 2012 році з метою привернути увагу до спільних дій, необхідних для захисту людей від захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин. У рамках цьогорічної кампанії відзначатиметься 50-річчя Розширеної програми з імунізації.

24 квітня – Міжнародний день поінформованості про шум. Відзначається в останню середу квітня з 1996 року за ініціативою Центру слуху та комунікації. Тема 2024 року «Бережіть свій слух, бережіть своє здоров’я!» наголошує на необхідності підвищити обізнаність про шкідливий вплив шуму на слух, здоров’я та якість життя.

25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії. Встановлений у травні 2007 року на 60-й сесії ВООЗ. Малярія є небезпечною для життя хворобою, яка поширюється через укуси деяких видів комарів. В основному зустрічається в тропічних країнах.

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Встановлений 8 грудня 2016 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 71/125. Сьогодні цей день набуває нового значення, оскільки повномасштабна війна поставила під загрозу ядерну безпеку України та світу.

28 квітня – Всесвітній день охорони праці. Відзначається з 2003 року з ініціативи Міжнародної організації праці з метою запобігання аваріям та травматизму на робочому місці. Тема 2024 року – «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці».

КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради