Конференція медичних сестер області <<2009 рік - рік молоді в Україні>> відбулася того дня особливо хвилююче й урочисто - представниць професії милосердя та добра вітали з професійним святом.
    Зібрання, проведене на базі Житомирського інституту медсестринства, присвячувалося Міжнародному Дню медичної сестри та Всесвітньому Дню Червоного Хреста й Червоного Півмісяця. Тож на адресу учасників конференції лунали слова найщирішої подяки за їх невтомність, відданість справі та теплоту сердець.
    - Без вашої праці - лише від медичних препаратів - і пацієнти не одужували б так швидко, - зауважив, вітаючи гостей свята, голова обласної ради Віталій Йосипович Француз. - Бо ж найбільше під час свого лікування вони спілкуються саме з вами. Я переконаний, що навіть від вашого слова, посмішки у них додається сил. Ви - найперші помічники та порадники й пацієнту, й лікарю. І я думаю, що це правильно - відзначати таке свято. Щира вдячність і сестрам милосердя Червоного Хреста за їх благородну місію. Радий від імені депутатського корпусу щиро привітати вас із професійним святом та побажати земного щастя, здоров я, любові, терпіння!
    Наголосивши на тому, що чи не переважна більшість присутніх вийшли саме зі стін інституту медсестринства, В.Й.Француз високо відзначив великі напрацювання колективу закладу та його передові методики підготовки спеціалістів.
    - Безперечно, в галузі є ще багато невирішених проблем, - констатував він. - Та як би тяжко сьогодні не було з її фінансуванням, цього року передбачені кошти для проектування додаткового корпусу інституту. А це засвідчує, що й керівництво закладу, й управління охорони здоров я, й облдержадміністрація  та обласна рада турбуються про медсестринство.
    І хоч, дійсно, святкових дат багато, але саме цей день - особливий. Адже це - вшанування праці людини, яка віддає частину своєї душі кожному хворому.
- Тому сьогодні ми дякуємо й медичним сестрам, і сестрам милосердя Червоного Хреста, які допомагають нужденним і немічним, - наголосив начальник управління охорони здоров я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов. - Я пригадую той час, коли після закінчення інституту прийшов працювати до дитячої обласної лікарні. Й саме медичні сестри навчили мене не боятися труднощів, ставитися до пацієнта, немов до рідної людини. Тож я вклоняюся вам доземно за вашу нелегку, але таку необхідну працю. На жаль, фінансово сьогодні держава недостатньо дає вам можливість жити так, як ви заслуговуєте. Але зараз зроблений серйозний крок щодо зміни підходу до медсестринства - системи медсестринської допомоги та освіти. Саме тут започатковані та напрацьовані кроки, які дадуть можливість підняти на достойний рівень посаду та роботу медичної сестри.
В цьому запевнив і ректор інституту медсестринства Віктор Йосипович Шатило. Він зауважив, зокрема, що наразі розвиток медсестринства, як окремої спеціальності в галузі охорони здоров я, в Україні відбувся. Це означає, що медсестра має можливість отримати повну вищу освіту, виступає, як педагог - викладач медичного училища та коледжу, керівник високого рангу в практичній охороні здоров я, науковець.
- Тому я перш за все хочу подякувати владі області за підтримку розвитку медсестринства, медичної освіти й науки на Житомирщині, - відзначив він. - Завдяки добрій волі та зусиллям влади у нас вперше в Україні реалізуються програми, які набули важливого значення в багатьох країнах світу. Тож  сподіваюся, що медсестринство ми піднімемо на високі щаблі розвитку. Присутнім же в залі та тим, хто зараз знаходиться на робочому місці біля ліжка хворих, - побажання насамперед і самим бути здоровими, щоб посмішки й вдячність пацієнтів додавали вам сили й наснаги!
На єдності професії медичної сестри лікувальних закладів та сестри милосердя Червоного Хреста наголосив голова обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олександр Володимирович Богдан.
- Це свято - втілення того духу самовідданості, з яким ви живете. Тож побажання вам - залишатися з такою ж відкритою душею на довгі роки. Щоб люди шанували вашу професію, а подароване вами добро поверталося сторицею.
- Ця професія тим і гарна, що людина, допомагаючи іншим, сама стає чистішою й вищою духовно, - додала голова профспілки медичних працівників області Алла Федорівна Супряга. - Бо ж коли дивишся в очі медсестри - здається, й біль відступає. Тому чистоти помислів вам, здоров я, щастя й за вашу працю - достойну зарплату.
Було багато квітів і посмішок, щирих слів визнання благородства цієї милосердної професії. Найкращих її представниць за багаторічну сумлінну працю, відданість справі, високий професіоналізм та з нагоди Міжнародного дня медичної сестри та Всесвітнього дня Червоного Хреста й Червоного Півмісяця нагороджено Почесними грамотами облдержадміністрації, обласної ради, управління охорони здоров я облдержадміністрації, обкому профспілки медичних працівників області, обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Голову Асоціації медичних сестер області, головну медсестру, заступника головного лікаря з медсестринства обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Зою Іванівну Файдюк удостоєно Почесної грамоти Міністерства сім ї, молоді та спорту.
Тож нехай ваш професіоналізм, вміння, золоті руки та чуйне серце завжди слугують людям. Нехай люди, які вас оточують, бачать передусім чарівних жінок, а вже потім - кваліфікованих спеціалістів, гарних господинь і дбайливих матерів. Хай  тепло сердець та щирість душі, які ви даруєте людям,  вам повертаються!